sagaocassandrasresa.blogg.se

HÀr kan ni följa vÄran resa med bilder och uppdateringar om hur allt gÄr!

We found nemo😌🏝🌏🌞

Publicerad 2023-02-01 07:50:00 i Australien,

Hej alla roos! C igen😁
 
Idag har varit en bra dag. Som Saga skrev igÄr blev det en lÄng dag med mycket stopp och Àventyr. Idag började vi pÄ en liten lugnare not. BÄten Äkte vid 11 frÄn hamnen, sÄ vi hade gott om tid pÄ oss att kÀka frukost och traska dit. Vi var nÀstan ensamma pÄ katamaranen som tog oss till Green Island. UngefÀr 45 minuter med fÀrjan. 27 km frÄn Cairns. Det Àr en 6000 Är gammal korallrev i stora BarriÀrrevet. Verkligen en dröm att fÄ besöka som jag har lÀngtat efter lÀnge denna resa. Det var faktiskt nummer 1 av allt jag ville se och göra under vÄr tid hÀr.
 
NÀstan ensamma pÄ fÀrjan. SÄg en cool ring runt solen ocksÄ.
 
VÀl framme utforskade vi ön lite grann vilket Àr en nationalpark. De mÀrktes att de var mÄna om att turister ska vara sÀkra men Àven respektera naturen. Mycket bra information bÄde pÄ bÄten och pÄ land. 
 
Lite strandhÀng
 
Vi började med att hyra solstolar pÄ stranden. Vi hade 2 h innan första turen skulle starta. Vi mÀrkte att det var en fÄgel som höll sig vÀldigt nÀra och ville ha mat. Jag Ät min macka först, den sprang runt solstolen men efter ett tag hoppade den upp och försökte ta mackan. Enkelt förklarat, om den hoppade upp dÀr fötterna ligger, försökte ta mackan ur handen, sen flög "ut" genom hÄlet för armstödet. Aldrig varit med om nÄgot liknande. Den tekniken funkade pÄ nÄgra spanska tjejer som satt en bit bort och Ät chips. Det var inte fiskmÄsar, utan lik en björktrast av nÄgot slag. Vet inte vad de heter. Sedan nÀr Saga Ät sin macka fick hon vara med för att inte bli av med den haha. De sprang mycket runt pÄ stranden och den vid oss skyddade sitt revir med att jaga bort alla andra fÄglar. PÄ sÄ sÀtt var det skönt att bara ha en liten fÄgel att handskas med. 
 
Typ precis innan den blev sur och hoppade upp, jag skrek haha
 
NÀr det var dags begav vi oss mot piren, dÀr gick en tur med en glasbottenbÄt. Vi och ungefÀr 5 andra satt pÄ bÄten. Fanns gott om plats och mycket att se. Det var underbart. De hade gjort rent glaset precis innan med en dykare under, sÄ allt var vÀldigt klart. Kaptenen förklarade allt vi sÄg under tiden. Vi sÄg att frÄn sjögurkor, en jÀttemussla (de största i vÀrlden kan bli upp mot 3 meter breda och befinner sig hÀr omkring), massa olika typer av fiskar (min favorit clown fish, de Àr sÄ tiny och bor i sin egna anemon) m.m. 
 
HĂ€ftigt!
 
Strax dÀrefter var det dags för en tur med en sub-submarine av nÄgot slag. Vi satt under vattnet medan kaptenen var ovanför. SÄg ut som en vanlig bÄt. Det var endast en annan tjej som Äkte med. Annars satt vi med dykaren som gjorde rent förra bÄten. En ung tjej som var vÀldigt kunnig om allt vi sÄg under vattenytan. Det hÀftigaste var nog nÀr Saga skriker "haj"! Vi fick se en revhaj, en black-tip. Den vanligaste man ser dÀr. Vi sÄg Àven en rocka vÀldigt snabbt. Annars vÀldigt mycket fisk, speciellt nÀr de matade. De fÄr Äka till samma stÀlle, samma tid och mata dem vÀldigt lite. Tanken Àr att de inte ska bli beroende av detta, utan mer som en munsbit (koraller, fiskblod och fisk). Det fanns hela tiden ett tÀnk pÄ miljön osv. Under pandemin var de inte ute med bÄtarna pÄ 9 mÄnader, dÄ klarade fiskarna sig bra ÀndÄ.
 
De fiskarna som Ă€r blĂ„a med gul fena kallas banana fish. DĂ„ den gula böjen pĂ„minner om banan.😁
 
DĂ€refter gick vi tillbaka till solstolarna vi hyrt, Saga valde att stanna en stund innan bĂ„ten gick och jag gick tillbaka till piren för att se Ă€nnu en fiskmatning. De hade great ticoon? Om det heter sĂ„, de kan simma upp mot 60 km/h och kan tom hoppa ut ur vattnet och ta en fiskmĂ„s. Det Ă€r dessutom en hane som Ă€r mest svart, han Ă€r den dominanta medan de andra Ă€r ljusare. De hade fĂ„tt tillstĂ„nd att mata med 500 gr per dag. Återigen, reglerat vad man fick och inte fick göra. Man fick inte heller röra, förstöra eller ta med sig nĂ„got frĂ„n nationalparken. Allt Ă€r skyddat. Underbart tycker vi!
 
Lite rolig fakta, sjögrÀsÀngarna som vi fick se stÄr för runt 0.2 % av havsbotten, medan det stÄr kan binda upp cirka 10% av jordens koldioxidutslÀpp. De Àr grymma pÄ att binda kol, mycket bÀttre Àn skog. MÄnga sköldpaddor och andra arter förlitar sig pÄ dessa sjögrÀsÀngar = de Àr jÀtteviktiga! 
Det finns tvÄ typer av koraller: mjuka och hÄrda. Vissa koraller tar 1 Är för att vÀxa 1 cm, medan andra  (de som.ser ut som stora tallrikar) kan vÀxa 15 cm per Är. Vissa som vi ser kan vara flera hundra Är gamla. 
 
Nu Àr det nöjda tjejer pÄ vÀg tillbaka till Cairns. Imorgon bÀr det av mot Melbourne. Vi Àr tacksamma och glada över den hÀr tiden. Nu Àr det lugnt att sÀga att vi klarade oss undan regnet bÄde igÄr och idag, jippi! Var nog ett bra val att byta dagar trots allt.
 
 
Kram,
C
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Roland

Publicerad 2023-02-03 15:15:10

Vilken upplevelse ni fÄtt!

Svar: Ja verkligen, minne för livet!
sagaocassandrasresa.blogg.se

Kommentera inlÀgget hÀr
Publiceras ej

Om

Min profilbild

TvÄ tjejer, 22 Är, frÄn Sverige pÄ resande fot genom Asien och USA. HÀr kan ni följa vÄrat Àventyr!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela