sagaocassandrasresa.blogg.se

HÀr kan ni följa vÄran resa med bilder och uppdateringar om hur allt gÄr!

Hobbiton, Te Puia och Kiwi's🩋🌋đŸȘ¶

Publicerad 2023-02-11 08:07:00 i AllmÀnt,

Hej alla fina kiwi's! C hĂ€r 😊

Jag fortsĂ€tter dĂ€r vi avslutade sist, sĂ„ vi kom fram till Hobbiton utan nĂ„gra konstigheter. Lite möra och trötta efter vĂ„r 23 h Ă€ventyr. Passade vĂ€l in i citatet "I'm going on an adventure!" som Bilbo sa😁
 
 
VÀl dÀr visste vi inte riktigt vad vi hade att förvÀnta oss. Vi trodde vi skulle fÄ se 4-5 stycken halvtrötta hobbit holes dÄ det Àr nÀstan 20 Är sedan filmerna spelades in. Ojj sÄ fel vi hade. Glatt överraskade var hela omrÄdet otroligt vÀlskött och vi fick se hela 46 hobbit holes. De har botanister som sköter hobbiton pÄ heltid. Totalt hade de runt 280 anstÀllda som ser till att behÄlla magin pÄ plats. Vi fick höra mÄnga roliga och intressanta stories. NÀr de spelade in sÄ serverades 3 mÄltider varje dag med restaurangkvalité. Alla drickor man kan tÀnka sig. En del hobbit holes var pÄ 60 % riktiga storleken medan andra var pÄ 100%. Detta var pÄ grund av att fÄ till effekten av att hobbits Àr smÄ i jÀmförelse med de andra skÄdespelarna. Om man Àr under 165 cm, dÄ klassas man som hobbit! Gissa vad, jag och Saga Àr hobbits! SÄ fotona pÄ oss framför alla hobbit holes Àr som skÄdespelarna i filmen vid dörrarna som Àr 100% storlek. Det finns mÄnga falska trÀd, men det stora trÀdet pÄ Bilbo's hem Àr fake. Det var ett vÀldigt pÄkostat projekt, det Àr över 250 000 löv som limmades pÄ var för sig. Tio dagar innan inspelningen kom regissören Sir Peter Jacksson och tyckte fÀrgen var fel pÄ löven och ville mÄla om dem. DÄ tog de in studenter frÄn universitetet som fick mÄla alla löv för hand och hissades upp för att nÄ dem.
 
 
NÄgra av de andra plommontrÀden hobbitarna skulle sitta under och Àta, blev fel dimensionellt, utan de sÄg för smÄ ut bredvid. DÄ bytte de ut trÀden till mindre ÀppeltrÀd, sedan ryckte de av alla löv och ersatte de med löv frÄn ett annat plommomtrÀd och lÀt de vÀxa samman. Allt detta jobb var för 7 sekunder i filmen.
 
Bilden nedanför ser ni det falska trÀdet över Bilbo's hobbit hole.
 
De hade ocksÄ en liten damm pÄ platsen, dit hade grodor hittat. Problemet var att de lÀt vÀldigt mycket under inspelningen. Först hade de flyttat alla grodor till en annan damm 2 km bort, men under natten hade de hittat tillbaka och lÀt nÀsta morgon igen. Till slut hyrde de en trÀnad falk frÄn USA som cirklade runt pÄ himlen i cirka 5 min, sÄ blev det tyst i typ 30 sek. SÄ det var mycket meck.
 
Scenen nÀr Sam Àr hemma och har sagt hejdÄ till Frodo, springer hans dotter ut. Det Àr hans riktiga dotter. Han hade inte sett sin familj pÄ 3 mÄnader och han blev överraskad. SÄ hans reaktion Àr genuin. Sedan hans "fru" i filmen hÄller sitt riktiga barn ocksÄ.

Festen i filmen Àr med 3 minuter tog 10 dagar att filma. Allt inne i hobbitarnas hus Àr filmat i en studio i Wellington.
Överlag var vi supernöjda och glada att vi fick se denna magiska plats. Vi blev Ă€ven inspirerade att lĂ€sa böckerna och att se om filmerna😁 Kan starkt rekommenderas.
 
Om ni gillar fjĂ€rilar lika mycket som mig Ă€r detta ett toppen stĂ€lle att fĂ„ se mĂ„nga olika arter!😍
Bussen pÄ vÀg tillbaka genom familjen Alexanders enorma gÄrd som regissören hade hittat via helikopter och tyckte vore perfekt för filmen.
 
NÀsta morgon rullade vi mot Rotorua. Vi utforskade staden och Ät lunch vid sjön.
Svarta svanar 
 
Sedan gick vi en tur pÄ Te Puia.
Namnet pĂ„ platsen, vĂ€ldigt lĂ„ngt och svĂ„ruttalatđŸ€Ł
 
Det Ă€r mycket geotermisk aktivitet hĂ€r. Mud pools som bubblar, varma kĂ€llor, pysande mark, gejser som skjuter ut vatten i luften, fĂ€rgglada mineraler mm som svavel (gult), silica (vitt), kol (svart). VĂ€ldigt hĂ€ftigt😁 De hade Ă€ven flera stopp som konsttillverkning i ben, sten, vĂ€vning, trĂ€verkstad och deras samlingsplats och riktiga Kiwi fĂ„glar!
Kiwi fÄgeln Àr utrotningshotad, de hade en konservat för att föda upp och slÀppa ut Kiwis. Ett hÀckande par kan fÄ upp mot 500 Àgg under sin livstid, men i det vilda klarar sig bara 5 stycken av 100 till vuxen Älder. Detta Àr pÄ grund av rÄttor, vilda katter, hundar, pungdjur mm som Àter Àggen. De bor pÄ konservatet i 4 Är innan de slÀpps ut. En Kiwi i det vilda lever till ungefÀr 10-15 Är, medan i fÄngenskap kan de bli upp emot 60-70. De Àr kÀnsliga för ljud, vibrationer och lukt. De tycker mÀnniskor luktar illa. De kan inte heller flyga, deras ben Àr inte ihÄliga som andra fÄglar utan benen har en tjocklek som ett lillfinger. De ser ut som stora bollar med lÄng nÀbb. Vi fick tyvÀrr inte ta med kamera in dÄ de Àr vÀldigt ljuskÀnsliga. Dock fick vi se 2 stycken, en hona och en hane. 
Mud pools
Halsband i Green stone för att skydda. Otur att köpa till sig sjÀlv, utan man mÄste fÄ en.

Vi checkade in pÄ vÄrat nya boende, typ en camping.
Idag har vi gĂ„tt pĂ„ en tur i lilla byn bredvid Te Puia. HĂ€r bor en del Maori och visade oss runt. Det var intressant. Lite om Maori kultur. De hedrar sina förfĂ€der i nĂ€stan allt de gör. TrĂ€skulpturerna visar de kĂ€nda Haka utstickande ögon och tungan ut munnen för att skrĂ€mmas. Ögonen Ă€r gjorda av snĂ€ckskal, de sĂ€tts pĂ„ skulpturen sist, dĂ„ det anses att den kommer till liv nĂ€r ögonen sĂ€tts pĂ„. Mycket av deras vapen och smycket görs av valben eller mountain Jade (Green stone). Green stone Ă€r hĂ„rdare Ă€n diamant sĂ€ger guiden. Som Kiwi fĂ„geln var skyddare över landet, dĂ„ de har kĂ€nsliga sensorer i fötterna och kan kĂ€nna tex innan en vulkan fĂ„r utbrott eller en jordbĂ€vning. Medan valen var skyddare över havet. Enda gĂ„ngen de fick tag pĂ„ valben Ă€r om en spolades upp pĂ„ land och de inte lyckades rĂ€dda den.
Nedan ser ni ett par pÄsar, dÀr ligger majs som de serverade sen. Det finns naturliga mineraler i vattnet som gör att det smakar gott. Behövs varken smör eller salt. 
Dessa skulpturer finns överallt.
"Maori mikrovÄgsugn". HÀr lagar de kött, för att hÄlla vattnet rent för nedströms/uppströms badar de.
 
PÄ eftermiddagen kollade vi pÄ rugby All stars. Mellan Nya Zeeland Maori mot Australia Indigenous. De hade mycket uppvisningar och den kÀnda Haka dansen. SÄ roligt att fÄ uppleva!
Nu sitter vi i bilen pÄ vÀg till Turangi. HÀr ska vi sova 3 nÀtter. Ska handla, tanka och vila.
Vacker solnedgÄng i Lake Taupo.
Kram frĂ„n oss🐉🐟🩭🩚🩎🐾🐊
C

Kommentarer

Kommentera inlÀgget hÀr
Publiceras ej

Om

Min profilbild

TvÄ tjejer, 22 Är, frÄn Sverige pÄ resande fot genom Asien och USA. HÀr kan ni följa vÄrat Àventyr!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela