sagaocassandrasresa.blogg.se

HÀr kan ni följa vÄran resa med bilder och uppdateringar om hur allt gÄr!

Havsbris, vilda koalor och naturens underđŸŒŠđŸ€©

Publicerad 2023-02-05 11:37:00 i Australien,

Hej alla koalor! C hĂ€r đŸšđŸŸ

IgĂ„r Ă„kte vi med en 14 h tur frĂ„n Melbourne lĂ€ngs Victoria's kust och besökte regnskogen. Vi blev upphĂ€mtade pĂ„ en plats 10 min promenad frĂ„n vĂ„rat boende kl 7 pĂ„ morgonen. Dock spöregnade det, sĂ„ vi tog faktiskt en uber fastĂ€n det var sĂ„ kort strĂ€cka😅.
 

Vi har Äkt lÀngs Great Ocean Road som Àr klassad som den mest sceniska och vackra vÀgen i vÀrlden. Den Àr hela 270 km lÄng. PÄ 1917 talet startade allmÀnheten en fond för att bygga denna vÀg och anstÀlle hemvÀndande soldater. Den byggdes av 3000 ex-servicemÀn under första vÀrldskriget. De anvÀnde "pick and shovels" och arbetet var otroligt fysiskt och tufft. Det finns minnesmonument som vi Àven besökte för att hylla de som bidrog till att bygga den hÀr vÀgen (mÄnga dog pÄ grund av dÄliga arbetsförhÄllanden), Àven de soldater som dog under första vÀrldskriget. Detta var ingen underdrift, utan snarare en stor bedrift att lyckas med detta.
 
Hus pÄ en pelare
 

Enda nackdelen var att vÀgen slingrade sig mycket och lite höjdskillnader. SÄ stackars Saga fick kÀmpa mot sin Äksjuka. Som tur var tog vi stopp ungefÀr varje halvtimme nÀr det var slingrigt, dÄ kunde hon strÀcka lite pÄ benen, njuta av de fina utsikterna och fÄ ordentligt med frisk luft. En svalkande havsbris kan man sÀllan gÄ fel med. Hon klarade dagen galant! ⭐
 

Ett av stoppen var vid regnskogen i Great Otway Nationalpark. Direkt nÀr man kliver ur bussen kÀnner man en frÀsch mintig doft. Det Àr eukalyptustrÀden som doftar sÄ gott. En doft jag kommer minnas och förknippa starkt med Australien och min mamma. DÄ min mamma ofta köper hem eukalyptus eller gÀrna har med det i en blombukett som ges i present.
 
 Coolaste tjejen✌
Vi sĂ€ger bara tack tack tack till alla som bidrog att denna plats bevarades och inte avverkades, vilket arv för nuvarande och framtida generationer🙏

Tillbaka till regnskogen, den hÀr nationalparken Àr över 200 miljoner Är gammal och sÄ hÀr sÄg skogen mest troligt ut nÀr dinosaurier vandrade pÄ vÄr planet. PÄ 1880 talet skövlades mycket av skogen dÄ trÀden Àr vÀldigt vÀrdefulla. Efter första vÀrldskriget, fler förbÀttringar pÄ vÀgar och jÀrnvÀgar tog skövlingen verkligen fart och toppade vid Är 1961. PÄ denna tid avverkades otroligt mycket av regnskogen och tog nÀstan bort all urskog. 2004 deklarerades regnskogen till en nationalpark och 5 skilda skogspartier slogs samman till ett stort skyddat omrÄde. OmrÄdet klassas som sÀrkskild vikt för fÄglar och mÄnga andra arter, den Àr ungefÀr 103 tusen hektar stor.
 

KÀndes otroligt mycket som att befinna sig i ett Jurassic Park film. Vi sÄg massa olika stora trÀd, mossor, lavar, svampar, vÀxter, köttÀtande sniglar, fÄglar som bara finns hÀr. Jag och Saga gick sist av gruppen och ville titta och utforska sÄ mycket det bara gick pÄ den 0,6 km lÄnga slingan. Jag kan personligen sÀga att det Àr hittills bland de hÀftigaste nationalparkerna jag har sett. Tror Saga hÄller med, hon var grym Äterigen pÄ att se och hitta olika fÄglar och vÀxter som gömde sig bland trÀden. Jag har nog aldrig sett sÄ stora trÀd heller, enda platsen man fÄr se större Àr mest troligt seqouia nationalpark i California, USA (vore drömmigt att fÄ se nÄgon gÄng).
 

Vi tog Àven stopp vid samhÀllen som Torquay, Lorne och Apollo Bay (kallas Paradise by the sea). Vi sÄg mÄnga surfare lÀngs vÀgen med. Riktiga surfarstÀllen. Det bÀsta var nÀr vi tog ett stopp för att se koalor i det vilda. Vi hade inte sÄ höga förvÀntningar, snarare roligt om man fick se nÄgonting. Guiden förklarade att koalor sover ungefÀr 20-21 h per dygn. De Àter eukalytusblad som Àr fattiga pÄ nÀring och svÄra att hitta bland trÀdtopparna. De dricker inte heller vatten, sÄ man ser aldrig en koala pÄ marken för att dricka vatten, utan vÀtskan fÄr de frÄn löven. TyvÀrr blir koalor hÄrt drabbade av skogsbrÀnder dÄ de inte kan ta sig mellan trÀd och Àr inte sÄ snabba för att kunna fly undan. En annan intressant sak som koalor Àr att nÀr honan föder en unge sÄ Àr de ganska outvecklade. SÄ de lever först i mammans "pung" i 6 mÄnader, sedan klamrar sig fast pÄ magen i 3 mÄnader och slutligen hÄller de sig fast pÄ mammans rygg i 3 mÄnader. Efter 1 Är fÄr ungen bli sjÀlvstÀndig.
 
Nog om att skriva om koalor, trots att de Àr intressanta. HÀr fÄr ni se massa söta bilder istÀllet! För tro det eller ej, vi hade supertur och fick se flera koalor, men dessutom en som rörde pÄ sig samt förflyttade sig frÄn ett trÀd till ett annat. Alla dÀr var överlyckliga och det var jÀttecoolt att se dem i det vilda och aktiva.
 
Den ena koalan grymtade, man ser det pÄ ena bilden

Fler besöksplatser var Shipwreck Coast (som har fÄtt sitt namn dÄ mÄnga skepp gick pÄ grund hÀr). MÄnga fler historiska strÀnder, utsiktsplatser, Loch Ard Gorge och 12 Apostles (vilket förr hette i princip suggan med 9 kultingar, de Àndrade namnet för att lÄta mer attraktivt för turister). Det frÀna var de höga klipporna, pelare av kalksten som formats av vÀdret och havet som började erodera detta för 10-20 miljoner Är sedan. Först bildades grottor, som bröt sig loss till sjÀlvstÀndiga pelare som stÄr mitt ute i Södra havet. Vi har Àven sett laman, fÄr, kossor och andra fÄglar.
 
 Snacka om dedication för att ta en bild. Mysig familj frÄn Sydkorea. Allt för en bra bild, eller?
Twelve Apostles 

Återigen Ă€r vi jĂ€ttenöjda med denna heldagstur. Vi har pratat med mĂ„nga olika mĂ€nniskor frĂ„n alla delar av vĂ€rlden och beundrat naturens under tillsammans. Vi trĂ€ffade dessutom tvĂ„ tjejer som studerat liknande Ă€mnen som oss. En jurist frĂ„n London och en forskarstudent i Immunologi frĂ„n Sydkorea.
 

Vi var tillbaka pĂ„ boendet runt 22 pĂ„ kvĂ€llen, vi tog det lugnt, Ă„t en stor middag och kollade Netflix i soffan.😁

Vi Àr tacksamma att fÄ avsluta vÄran sista dag i Australien pÄ ett sÄ fantastiskt och underbart sÀtt. Vi bor verkligen toppen ocksÄ (lite plÄster pÄ sÄren för att motivera mig med dessa flygresor). SÄ glada att vi valde att göra denna tour i sista minuten!

Nu blir det flera dagar kombinerat, men för tillfĂ€llet befinner vi oss i Auckland, Nya Zeeland. Flygresan gick bra, det var cirka 3 h med flyget. Vi tog oss genom de lĂ„nga köerna vid passkontrollen och tullen. Jag hamnade som i vanliga ordning i fel kö och blev stĂ„ende jĂ€ttelĂ€nge medan Saga tog sig genom för lĂ€nge sen. Detta var pga av en kille framför mig som polisen inte ville slĂ€ppa in... bara typiskt, jag förstĂ„r att de bara gör sitt jobb. Det Ă€r ett fenomen att jag alltid hamnar i den segaste av sega kön. SĂ„ tips, ta alltid den andra kön som jag hamnar i 😅
 
 
SĂ„ hĂ€r kĂ€nner man nĂ€r kön Ă€r seg. Faktiskt imponerande hur djupt Saga kan sĂ„ ner mungiporna😁
 
 
SpĂ€nningen Ă€r verkligen olidlig, lĂ€ngtar efter att fĂ„ börja utforska detta land som man har hört sĂ„ otroliga saker om och drömt om att fĂ„ besöka sedan tidiga barnsĂ„lder. Saga Ă€r ocksĂ„ riktigt taggad!⛰🌄
 
Kram,
C

Kommentarer

Kommentera inlÀgget hÀr
Publiceras ej

Om

Min profilbild

TvÄ tjejer, 22 Är, frÄn Sverige pÄ resande fot genom Asien och USA. HÀr kan ni följa vÄrat Àventyr!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela