sagaocassandrasresa.blogg.se

HÀr kan ni följa vÄran resa med bilder och uppdateringar om hur allt gÄr!

A good day to have a good day🐬🩭🌞

Publicerad 2023-02-27 11:10:00 i Nya Zeeland,

HallÄ pÄ er kiwi's, C hÀr! 

Som rubriken lyder, var detta en bra dag för att ha en bra dag. SÄg texten pÄ en farbrors T-shirt pÄ bussen idag, tyckte det var kul.

Larmet ringde tidigt tidigt kl 6. Detta var nödvÀndigt för att se till att hinna med vÄran tur till Milford Sound idag. Vi traskade raskt ner till bussen och Äkte vid 7. Det tar cirka 5 h en vÀg till Milford Sound frÄn Queenstown. Vi har haft en mÀngd olika stopp lÀngs vÀgen, sceniska platser som utspelar sig i sagornas/mediavÀrlden (Jurassic Park, Alien och Lord of the Rings), Mirror Lake, Te Anau (nÀststörsta sjön i NZ), Monkey creek (med smÀlt vatten direkt frÄn glaciÀren, sÄ rent att man kan dricka direkt frÄn strömmen), Lake Gunn med mera.
Det bÀsta har varit nÀr vi kom fram till Milford Sound (pÄ Maori heter det Poipoitahi) och Äkte pÄ vÄran 2 h fÀrja ut i fjorden. Det var en vacker dag, knappt nÄgon blÄst och massor av solsken. Temperaturer runt 23 grader, sÄ alldeles lagom. Vattnet var klart, glittrande och redo för oss att bege oss ut. Hela omrÄdet Àr skyddat och man fÄr varken fiska eller ta med sig nÄgot frÄn platsen. Vi hade en glad kapten som förklarade massor för oss lÀngs vÀgen. Det Àr svÄrt att ta in hur mÀktiga de höga bergen Àr och kÀnslorna som kommer dÀrtill. Vart man Àn vrider huvudet ser man nÄgot nytt och spÀnnande. Om ni lutar huvudet bakÄt sÄ lÄngt det gÄr, det Àr ungefÀr den positionen vi har behövt ha ungefÀr hela dagen.Tom vÄr buss har glasfönster i taket sÄ att man kan se bergstopparna.
PĂ„ fĂ€rjan sĂ„g vi flasknosdelfiner (de Ă€r de största för sin art hĂ€r i NZ), fur seals, fĂ„glar, guld i berget, granit, glaciĂ€rer, vattenfall och sĂ„ vidare. BĂ„ten Ă„kte nĂ€ra ett vattenfall sĂ„ vi blev helt dyngsura. De andra passagerarna började fly men vi stod kvar och njöt😁. Delfinerna som jag döpte till "Belly" och "Chunky" för de var sĂ„ runda om magen (detta pĂ„ grund av att vattnet Ă€r sĂ„ kallt sĂ„ de mĂ„ste ha mycket fettreserver för att klara sig) eller som Saga döpte dem till "Milford" och "Sound" höll mest till pĂ„ vĂ„r sida bĂ„ten. Det var ett helt stim lĂ€ngs med hela bĂ„ten nĂ€stan hela bĂ„tturen, jag överdriver inte med att sĂ€ga att de simmade med oss sĂ€kert 1,5 h?!! NĂ€r bĂ„ten stannade började delfinerna simma runt och runt och ville sĂ„ gĂ€rna att vi skulle börja Ă„ka igen (sade Kaptenen). NĂ€r vi klev av bĂ„ten var vi jĂ€ttenöjda. Vi pratade med vĂ„r busschaufför som sa att det var ovanligt för dem att följa med bĂ„ten pĂ„ det viset och sĂ„ lĂ€nge. Det kan gĂ„ veckor ibland utan att man fĂ„r se dem alls.
A good day to have a good day, helt enkelt.
 Vi stod limmade vid rÀcket framme vid fören och kunde inte slita blicken eller kameran frÄn vÄra vackra omgivningar. Direkt efter var det dags att hoppa pÄ bussen igen och Äka ganska direkt tillbaka till Queenstown. Vi ska ha ett stopp Àr tanken och vara tillbaka vid 19.30 pÄ kvÀllen.
Saga sitter och fokuserar pÄ de slingriga vÀgarna för att förhindra Äksjukan medan jag skriver lite pÄ bloggen. Stora delar av resan har vi inte haft wifi/tÀckning, men det fÄr oss Ànnu en anledning att bara upptÀcka och vara i nuet medan vi Äker förbi oerhört pampiga vyer. Nog har vi för vana att kÀnna oss "liten" i jÀmförelse med de allra flesta, men det hÀr tar verkligen priset. Man inser Àven hur smÄ vi Àr i relation till moder jord, eller som jag tÀnker Mother Earth.
Guld i berget, var för omstĂ€ndigt att fĂ„ loss det sĂ„ dĂ€rför sitter det kvar 😁
De södra alperna strĂ€cker sig frĂ„n kust till kust och det högsta berget hĂ€r var ungefĂ€r 2700 m hög om jag minns rĂ€tt. Om vi kĂ€nner en jordbĂ€vning Ă€r det frĂ„n denna plats det kommer, hĂ€r möts plattorna dĂ€r bergsryggen strĂ€cker sig. De fĂ„r ungefĂ€r 2000 jordbĂ€vningar per Ă„r, medan man bara kĂ€nner ett par 100 av dem. Vi Ă„kte Ă€ven förbi latitud 45, sĂ„ nu befinner vi oss nĂ€rmare ekvatorn en stund. OmrĂ„det fĂ„r ungefĂ€r 600 mm regn per Ă„r, 65 % av Ă„ret regnar det, inte idag dock. År 2020 kom det en stor storm dĂ„ det föll över 1000 mm regn pĂ„ mindre Ă€n 48 h. Detta spolade bort stora delar av vĂ€garna som slingrar sig fram hĂ€r bland bergen. Chauffören berĂ€ttade Ă€ven en rolig historia om deras inhemska fĂ„gel Kea. Det Ă€r tydligen vĂ€rldens smartaste fĂ„gel. De har för vana att flytta pĂ„ stora gula trafikkoner mitt i vĂ€gen, sedan flyger de pĂ„ biltaken och tigger mat. De har videos pĂ„ Youtube samt pĂ„ deras nationala Transportstyrelse dĂ„ övervakningskameror har filmat beteendet. Det har jag tĂ€nkt att googla senare nĂ€r vi kommit tillbaka.
Allt som allt, tiden gÄr fort nÀr man har roligt. Som Saga nÀmnde, det Àr som de sista 2 km pÄ ett marathon. Underligt att tÀnka att resan lider mot sitt slut. Som sagt tidigare lÀngtar vi hem och Àr tacksamma, nöjda, lyckliga över detta Àventyr. Nya Zeeland har verkligen slagit mina förvÀntningar som jag skrev innan.
 
SÀrskilt efter denna dag. Jag kan höra min man i huvudet att "dÀr kan man fiska och dÀr skulle man kunna fiska" nÀr vi Äker förbi vattendrag med klarblÄtt vatten och vitt syre som blandas bland stenarna i forsen. Vi Äkte faktiskt förbi Nya Zeelands flugfiske skola, hÀromkring flugfiskas det en del.
Även upp och nerför Devil's staircase, slingriga vĂ€gar precis intill sjön Wakatipu.
Imorgon vÀntar lite sista minuten shopping, kanske en sista minuten tvÀtt samt en sista tur för att se lite Lord of the Rings inspelningsplatser. Vi satt verkligen i valet och kvalet om vad vi skulle göra hÀr i Queenstown sista dagen. Det har pendlat mellan paragliding, vÀrldens största gunga över en 300 m dal, zipline och speedboat i en gorge. Denna gÄng valde vi att ta lite lugnare tempo med en 4WD jeeptur en eftermiddag. Detta Àr lika med sovmorgon, vilket Àr perfekt dÄ det blev en sen kvÀll med lite sömn igÄr och en sen kvÀll nÀr vi Àr tillbaka.
Just det, en ganska rolig men inte sĂ„ intressant grej, vi har sett kossor som ser ut som oreos😂 alltsĂ„ svart huvud, vit kropp, svart bak. Ser jĂ€ttelustigt ut😆

Vi fÄr uppdatera er om hur det gÄr vÄra sista 2 km. Sedan pÄ onsdag Àr det dags för oss att bege oss mot svenska breddgrader, Ikea köttbullar och lösviktsgodis.
 Nu har solen gĂ„tt ner för kvĂ€llen hĂ€r, vi tackar för dagen och kommer förhoppningsvis sova gott efter alla intryck đŸ„°
 
MĂ„nga kramar,
Cassandra ❀

Kommentarer

Kommentera inlÀgget hÀr
Publiceras ej

Om

Min profilbild

TvÄ tjejer, 22 Är, frÄn Sverige pÄ resande fot genom Asien och USA. HÀr kan ni följa vÄrat Àventyr!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela